Διαλεξη με θεμα: Κωνσταντινος Παρθενης – Τεχνη και Πνευμα

Κων/νος Παρθένης - Θέατρο Ηρώδου Αττικού, 1930 - 1938

Κων/νος Παρθένης – Θέατρο Ηρώδου Αττικού, 1930 – 1938

Κωνσταντίνος Παρθένης – Τέχνη και Πνεύμα

Με αφορμή την έκθεση «Κωνσταντίνος Παρθένης, Τέχνη και Πνεύμα» που διοργανώνει το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη (διάρκεια έκθεσης 26 Φεβρουαρίου – 1 Ιουνίου 2014) στο κτήριο ΚΥΒΕ Περιστερίου ο ιστορικός της τέχνης Σπύρος Μοσχονάς, επιστημονικός συνεργάτης για την επιμέλεια της έκθεσης, θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Ο Κωνσταντίνος Παρθένης και ο ελληνικός μοντερνισμός».

Κωνσταντίνος Παρθένης

Κωνσταντίνος Παρθένης

Ο Κ. Παρθένης (1878-1967) υπήρξε ο σημαντικότερος Έλληνας ζωγράφος του 20ού αιώνα και καλλιτέχνης που χάρη στη διδασκαλία του επέδρασε καταλυτικά στους περισσότερους καλλιτέχνες της γενιάς του ’30 (μαθητές του υπήρξαν ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης, ο ζωγράφος Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας και αργότερα οι Ν. Εγγονόπουλος, Β. Σεμερτζίδης κ.ά.). Στο πλαίσιο της διάλεξης, θα παρουσιαστεί ο βίος και η καλλιτεχνική δημιουργία του Παρθένη, με έμφαση στις διάφορες περιόδους του έργου του (Βιέννη, Παρίσι, Αθήνα) και τις ποικίλες θεματικές που τον απασχόλησαν (τοπιογραφία, αγιογραφία, συμβολισμός, νεκρή φύση) από τις αρχές του 20ού αιώνα και έως τα μέσα της δεκαετίας του ’60, ενώ θα σχολιαστεί και η σχέση του ζωγράφου με την τέχνη της φωτογραφίας. Θα σχολιαστούν επίσης, οι σχέσεις του Παρθένη με την ελληνική και ευρωπαϊκή τέχνη της περιόδου, ο αντίκτυπος της διδασκαλίας του στη Σχολή Καλών Τεχνών, η προσπάθειά του για την καλλιέργεια μιας «εθνικής» και ταυτόχρονα «μοντέρνας» ελληνικής τέχνης.

Κωνσταντίνος Παρθένης

Κωνσταντίνος Παρθένης

* * *

*Ο Σπύρος Μοσχονάς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1979. Είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διδακτορική του διατριβή έχει τίτλο «Καλλιτεχνικά σωματεία και ομάδες τέχνης στην Ελλάδα κατά το α΄ μισό του 20ού αιώνα: η σημασία και η προσφορά τους» (Αθήνα 2010). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στη μνημειακή νεοελληνική εκκλησιαστική τέχνη, σε ζητήματα τέχνης και αγοράς και στις σχέσεις Κράτους-εικαστικών καλλιτεχνών. Έχει συνεργαστεί με διάφορους φορείς (Τράπεζα της Ελλάδος, Ανωτάτη Σχολή καλών Τεχνών, Τράπεζα Πειραιώς, Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.ά.) στην καταγραφή και μελέτη συλλογών έργων τέχνης, καθώς και με διάφορα Μουσεία και Πινακοθήκες (Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά κ.ά.) στη διοργάνωση εκθέσεων.

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

Δευτέρα 28/04/2014 στις 20:00
Κυβε Περιστερίου
Διεύθυνση: Εθνάρχου Μακαρίου 1 , 12131 (Περιστέρι)

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s